Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις

Το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων

Πρωτολειτούργησε το 1906 και συνέχισε να λειτουργεί έως και το 1992, ενώ στις 9 Ιανουαρίου 2005 εγκαινιάστηκε ως Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής το Δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκεντρώσεως για τη φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε ως τόπος στρατοπέδευσης του Ιταλικού Τάγματος Καλαβρύτων. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το χρησιμοποίησαν ως χώρο συγκέντρωσης του πληθυσμού για τον διαχωρισμό των γυναικόπαιδων από τους άνδρες άνω των 14 ετών. Από εκεί ο ανδρικός πληθυσμός οδηγήθηκε στον Τόπο της Εκτέλεσης, ενώ τα γυναικόπαιδα κρατήθηκαν ως όμηροι μέχρι την ολοκλήρωση της καταστροφής των Καλαβρύτων. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 κάηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές.
 

 

Ο Σταυρός στην κορυφή του Τόπου της Εκτέλεσης των Καλαβρύτων

 

Ο Τόπος της Εκτέλεσης Καλαβρύτων

Ο Τόπος της Εκτέλεσης βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα στις χαμηλότερες απολήξεις του Χελμού και προσφέρει πανοραμική θέα προς την πόλη των Καλαβρύτων. 

Εδώ, στις 13 Δεκέμβρη 1943, σε τούτο το χωράφι οι Γερμανοί Ναζί θερίζουν τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης. Ένα  μνημείο στήνεται πάνω στη κορυφή του λόφου, ένα σύνολο πανανθρώπινων εμβλημάτων θυσίας, ο γιγάντιος λευκός σταυρός, το κενοτάφιο, οι τσιμεντένιες πλάκες με τα ονόματα των δολοφονημένων, έργο των αρχιτεκτόνων Ηλία Σκρουμπέλου, Χρήστου Ιακωβίδη και Ιωάννη Λιάπη και το γλυπτό της «Πετρωμένης Μάνας», φιλοτεχνημένο από τη γλύπτρια Άννα  Βαφία. 

 

Το γλυπτό της Πετρωμένης  Μάνας

Το γλυπτό της “Πετρωμένης Μάνας”. Έργο της γλύπτριας Άννας Βαφία. Είναι το καλλιτεχνικό και διαχρονικό γλυπτό που στήθηκε ως μνημείο μνήμης στον τόπο του μαρτυρίου για να θυμίζει τη ζοφερή εικόνα της κρίσιμης εκείνης ώρας.

 

«Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές»

Η γλυπτική σύνθεση με τίτλο «Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές», έργο του γλύπτη Νίκου Δημόπουλου, δωρεά της οικ. Ανδρέα Βαρελόπουλου. Το γλυπτό εκτίθεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

 

Στήλη στον Τόπο της Εκτέλεσης των Καλαβρύτων 

Οι Γερμανοί κατακτητές στον χώρο αυτό στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτέλεσαν ομαδικά ολόκληρο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων από 12 χρονών και άνω.