Οι νέοι μιλούν για τα Ολοκαυτώματα
“Οι νέοι μιλούν για τα Ολοκαυτώματα”
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων – 18 Μαΐου 2025, διοργανώνει με το ΓΕΛ Καλαβρύτων ημερίδα με τίτλο: “Οι νέοι μιλούν για τα Ολοκαυτώματα”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων στις 13 Μαΐου 2025, στις 9.30 π.μ..
Μαθητές και μαθήτριες της Β΄Λυκείου του ΓΕΛ Καλαβρύτων της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων παρουσιάζουν στην ημερίδα Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ως «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).
Ο σκοπός της ημερίδας είναι να προσφέρει στους μαθητές/τριες την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ιστορία μέσα από μια ενεργή και διαδραστική διαδικασία μάθησης καθώς και η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών πάνω στα ζητήματα εγκλημάτων πολέμου, ρατσισμού και μίσους.
Ο στόχος είναι: 1) η παρουσίαση και ανάλυση ιστορικών γεγονότων, 2) η ενθάρρυνση του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, 3) η προσφορά στους συμμετέχοντες της δυνατότητας να μάθουν και να εμβαθύνουν στην ιστορία, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη, και 4) οι μαθητές/τριες να εξετάσουν την ιστορία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Τον κορμό της Ημερίδας θα αποτελέσουν παρουσιάσεις, διάρκειας 15 λεπτών, εκ μέρους των μαθητών/τριών της Β΄Λυκείου του ΓΕΛ Καλαβρύτων, μαζικών εγκλημάτων (γενοκτονιών, Ολοκαυτωμάτων, εθνοκαθάρσεων, εγκλημάτων πολέμου) που συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα ακολουθήσει η διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αντώνιου Κλάψη.
Στο τέλος των παρουσιάσεων θα υπάρξει ολιγόλεπτη ανοικτή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων.

