Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ολοκλήρωση μιας ακόμα υπόσχεσης!

Η ολοκλήρωση μιας ακόμα υπόσχεσης!

Στην οδό Αγίου Αλεξίου και κατά μήκος του πεζοδρομίου που εφάπτεται του μαντρότοιχου του περιβόλου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, πριν από μερικά χρόνια φυτεύτηκαν συμβολικά 13 δέντρα-Αργιές (Βελανιδιές)  «εις Μνήμην Αιωνία»  των 13 διασωθέντων από την Εκτέλεση Καλαβρυτινών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής την 13η Δεκεμβρίου 1943.

Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε κατ’ εφαρμογή της Μουσειογραφικής μελέτης   της ίδρυσης του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΥΠ.ΠΟ/18972/ΔΠΚΑΝΜ/369/22.04.1999) και με συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας και του Δασαρχείου Καλαβρύτων.

Οι 13 διασωθέντες ήσαν οι Καλαβρυτινοί που συμμετείχαν και έζησαν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον ιστορικό βίο της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, κατά τον Μαύρο Δεκέμβρη του ’43 και πέρασαν "δια πυρός και σιδήρου" από το χωράφι του Καπή και επέζησαν.

Επέζησαν και από τη χαριστική βολή.

Δραπέτευσαν από τον θάνατο 13 αυτόπτες μάρτυρες βαριά τραυματισμένοι. Μάρτυρες κατηγορίας, για να διηγηθούν, να διαλαλήσουν και να καταγγείλουν το φοβερό ανοσιούργημα που διέπραξαν οι Ναζί στα Καλάβρυτα.

Ένα κατηγορώ εναντίον της Γερμανικής βίας και θηριωδίας. Ένα μεγάλο κατηγορώ που ενώθηκε με το δικό μας κατηγορώ και στιγμάτισε για πάντα τους πολιτισμένους Γερμανούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Μ.Κ.Ο. λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καλαβρύτων προχώρησε στην παρακάτω συμβολική πράξη:

Ονοματοδότησε τις 13 Αργιές δίνοντας σε κάθε μία χωριστά το όνομα καθενός εκ των  13 Διασωθέντων.

Στη συνέχεια ανέγραψε τα ονόματά τους σε καλαίσθητες δίγλωσσες πινακίδες διπλής όψεως,  στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα,  τις οποίες ανάρτησε απέναντι από κάθε Αργιά  (Βελανιδιά) στην περίφραξη (κάγκελα) του Μουσείου.

Έτσι,  προστέθηκε ακόμα ένα ιστορικό Τοπόσημο, παράλληλα με τα υπάρχοντα (Τόπος Εκτέλεσης, Ιστορικό Νεκροταφείο, Καθεδρικός Ναός), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο και βαρύτιμο κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, φροντίδας και σεβασμού.

Η δράση αυτή εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις και δραστηριότητες του Μουσείου που σκοπό έχουν την ανάδειξη, την προβολή και τη διατήρηση της Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και την εσαεί απότιση φόρου τιμής στα αθώα θύματα της Καλαβρυτινής τραγωδίας.

Εδώ, η ιστορία είναι παρούσα, η μαρτυρία είναι βοώσα και η μνήμη ζωντανή!

Κατηγορία