ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε Συνέδριο στο Ελσίνκι
Στις 2 – 3 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Επιστημών και Γραμμάτων της Φιλανδίας, στο Ελσίνκι, το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο « Βιογραφίες Αντικειμένων», οργανωμένο από το Φιλανδικό Δίκτυο Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Φιλανδική Κοινότητα Αρχαιοτήτων και τη Σκανδιναβική Ένωση Συντηρητών της Φιλανδίας.
Στο Συνέδριο και στη θεματική ενότητα «Πόλεμος, Πολιτική και Μνήμη» συμμετείχε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με θέμα «Τρία αντικείμενα, Τρείς διασωθέντες, μια ιστορία: η Γερμανική Επιχείρηση Καλάβρυτα», παρουσιάζοντας τρία μουσειακά αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου και την ιστορία-μαρτυρία των κατόχων τους, διασωθέντων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και μέσω των βιωματικών τους αφηγήσεων, την εξιστόρηση της Γερμανικής Στρατιωτικής Επιχείρησης Καλάβρυτα καθώς και τον αντίκτυπό της στην περιοχή των Καλαβρύτων και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
Συγκεκριμένα:
α. η στρατιωτική ταυτότητα- μουσειακό έκθεμα του διασωθέντα Γερμανού (Αλσατού) στρατιώτη Rudiger Walter
β. το δακτυλίδι γάμου-οικογενειακό κειμήλιο-μουσειακό έκθεμα ενός εκ των δεκατριών διασωθέντων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, του Γεωργίου Γεωργαντά, Καλαβρυτινού εμπόρου και
γ. το διαβατήριο-μουσειακό έκθεμα ενός άλλου εκ των δεκατριών διασωθέντων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, του Τάκη Σπηλιόπουλου, Δημάρχου Καλαβρύτων και ενός εκ των τριών Ελλήνων μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της Νυρεμβέργης, επιλέχτηκαν από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, για να υπηρετήσουν αφενός τους επιστημονικούς σκοπούς και τους επιμέρους στόχους της θεματικής του Συνεδρίου και αφετέρου να προβάλουν και διαδώσουν την ιστορία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μεταφέροντας παράλληλα-σ’ αυτήν την άκρη της Ευρωπαϊκής γης- το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκπροσώπησε στο Συνέδριο ο κ. Σάββας Καζάνης, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου, ο οποίος παρουσίασε-μέσω διαφανειών, video, και ανέπτυξε με ενάργεια στην αγγλική γλώσσα το παραπάνω θέμα.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 188 σύνεδροι από την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από χώρες της Ευρώπης (κυρίως Σκανδιναβικές) και οι οποίοι παρουσίασαν θέματα ερευνητικά ιστορικά, λαογραφικά και αρχαιολογικά, ενώ οι κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήσαν καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο- ΗΠΑ, η καθηγήτρια Αρχαιομετρίας του Εθνικού Μουσείου Δανίας και ο Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών της Φιλανδίας.
Η συμμετοχή του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο Συνέδριο στο Ελσίνκι και η συνεργασία του με τη Στέγη Επιστημών και Γραμμάτων της Φιλανδίας, εντάσσεται στην πολιτική της εξωστρέφειας που έχει εγκαινιάσει και εφαρμόζει το Μουσείο, αρχή που θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να υπηρετεί, να στηρίζει και να διευρύνει.
Από το Δ.Μ.Κ.Ο.