Κουτσούφλιανη, 22/10/1943
Η Κουτσούφλιανη είναι χωριό του νομού Τρικάλων του δήμου Μαλακασίου. Ανήκει γεωγραφικά στην ορεινή Καλαμπάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Τρικάλων και στα σύνορα Θεσσαλίας και Ηπείρου. Έχει υψόμετρο 800 μέτρα και κυκλώνεται από γιγάντιες ορεινές διακλαδώσεις της Πίνδου, που την προστατεύουν από τους ανέμους και τις απότομες καιρικές αλλαγές.
Η Νέα Κουτσούφλιανη.-Παναγιά ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 1898, όταν οι Κουτσουφλιανιώτες αντιλήφθηκαν την παραχώρηση του χωριού τους στην Τουρκία, κατά την οριοθέτηση μετά τον ατυχή για την Ελλάδα Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Τότε οι Κουτσουφλιανιώτες περιφρόνησαν την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, την πίεση της Τουρκίας και την Ρουμανική προπαγάνδα και πήραν ομόφωνα την μεγάλη δική τους απόφαση. Έκαψαν το χωριό τους και εγκαταστάθηκαν στον μικρό οικισμό που υπήρχε γύρω από την Ι.Μ. Λιμποχόβου, ιδρύοντας τη Νέα Κουτσούφλιανη.
Στη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-44) η ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της Αντίστασης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που είχε μάλιστα το Γενικό Στρατηγείο του στο ορεινό χωριό Περτούλι της Πίνδου.
Ωστόσο ολόκληρη η περιοχή Τρικάλων και ιδιαίτερα η ορεινή δοκιμάστηκε σκληρά από τα αντίποινα των Γερμανών, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 έκαψαν πολλά χωριά και εκτέλεσαν πολλούς Έλληνες πατριώτες
Στις 17 Οκτωβρίου 1943 το 22ο ορεινό σώμα στρατού, των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ήπειρο, ανέλαβε τη διεύθυνση της επιχείρησης «Πάνθηρας».
Το σχέδιο «Πάνθηρας» προέβλεπε την εισβολή στον Ηπειρωτικό ορεινό όγκο της Πίνδου, από τέσσερα σημεία. Οι γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς τα ορεινά χωριά της περιοχής μας ξεκινώντας από την Κόνιτσα, τα Γιάννινα, από την περιοχή της Άρτας και από την ανατολική πλευρά του περάσματος του Μετσόβου.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Οκτωβρίου 1943, τα ναζιστικά στρατεύματα ξεκίνησαν τις εκκαθαρίσεις τους.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν 150 σπίτια στη Νέα Κουτσούφλιανη και 50 σπίτια στην Παλιά Κουτσούφλιανη.